Aşçılık

Misyonumuz

 

Günümüzde yemek yeme olgusunun ihtiyaçtan öte sosyal bir davranış olarak yaygınlaşması, bilimsel alandaki gelişmeler ve yiyecek içecek sektöründeki gelişmeler ile birlikte gastronominin, önemli bir bilim dalı haline gelmesini sağlamıştır. Gastronominin, saygın ve gelecek vaat eden meslekler arasında yer alması bu alana olan ilgiyi artırmıştır. Ancak, gençlerimizin bu alanda istihdam edilebilmeleri konu ile ilgili sağlam temeller üzerine inşa edilmiş bir eğitim almaları ile olanaklıdır.

 

Yiyecek içecek hizmetleri alanında tematik bir okul olan Akdeniz Üniversitesi Göynük Mutfak Sanatları Meslek Yüksekokulu bünyesinde Aşçılık, İkram Hizmetleri, Pastacılık ve Ekmekçilik programlarında, bilimsel bir yaklaşımla teoriyi ve uygulamayı birleştiren kalite ve gıda güvenliği odaklı eğitimler verilmektedir. Böylece ulusal ve uluslararası anlamda sektöre kalifiye personel yetiştirilmektedir.

 

Vizyonumuz

 

Mezunlarımızın teorik bilgilerini uygulama becerilerine dönüştürdüğü, yiyecek içecek sektörü ile işbirliği içerisinde, sektörün ve toplumun nitelikli işgücü ihtiyacını karşılayan tematik bir meslek yüksekokulu olmaktır.

 

 

Bölüm Adı

Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölümü

 

Program Adı

Aşçılık

 

Program Koordinatörü

Öğretim Görevlisi Özlem YAY

 

Programın Amacı

Aşçılık alanında yükseköğretim düzeyinde (önlisans) verilecek eğitim ile turizm ve yiyecek içecek sektöründeki istihdam ihtiyacının karşılanması hedeflenmektedir.

 

Mezunların İstihdam Profili

Önlisans düzeyinde aşçılık eğitimi alarak mezun olan genç öğrenciler, “Aşçı” unvanını kazanarak; kamu kurumlarında, turistik belgeli işletmelerde, restoranlarda, yemek fabrikalarında (catering şirketlerinde), uçak-gemi-tren-otobüs-hastane mutfaklarında; Executive Chef, Sous-chef, Chef de Partie, Dömi Chef de Partie, Chef Saucier, Chef Poissonier, Chef Entremetier, Chef Potager, Chef Rötisseur, Chef Garde-manger, Chef Hors d’oeuvrier, Chef Patissier, Chef Tournant, Commis, Bouchier, Regimiere, Cuisinier de breakfast, Glacier,  Boulanger vb rütbelerde; araştırma şefi (test aşçısı), mutfak bilimcisi, yiyecek içecek müdürü, yemek tedariki yöneticisi, mutfak yöneticisi, restoran denetçisi-koordinatörü, restoran müdürü vb kadrolarda çalışabilirler. Ayrıca yemek araştırmacısı, yemek yazarı, gıda işleyicisi, yemek stilisti, yemek mimarı, menü geliştirici, tarif geliştirici, yiyecek-içecek eğiticisi vb isimler altında da topluma hizmet edebilmektedirler.

 

Dikey Geçiş Olanakları

Aşçılık programından mezun olan öğrenciler ÖSYM’nin yaptığı Dikey Geçiş Sınavında başarılı olmaları durumunda,  Turizm Fakültelerinin Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümleri, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültelerinin Aile ve Tüketici Bilimleri Bölümleri ile Sağlık Bilimleri Fakültelerinin Beslenme ve Diyetetik Bölümlerine dikey geçiş yapabilmektedir.

Programın Kazanımları

  • İşletmecilik, yönetim, iş güvenliği, girişimcilik, kalite yönetimine ilişkin bilgi sahibi olur.
  • Yeterli seviyede yabancı dil bilgisi, anlama ve konuşma becerisine sahip olmak.
  • Ulusal ve uluslararası mutfakları bilir ve uygular.
  • Aşçılık mesleğine ilişkin gereken bilgi ve beceriye sahip olur.
  • Dünyadaki turizm ve yiyecek içecek işletmeleri hakkında bilgi sahibi olur.
  • Mutfak alanında (mutfağın bölümleri, yiyecek içecek üretimi, servisi, hijyen ve sanitasyon, menü yönetimi ve maliyeti, gıda güvenliği gibi) ayrıntılı bilgi sahibi olur, mutfak alanında bilgi, beceri ve yetkinliklerini arttırır.
  • Gastronomi alanındaki trendleri, teknolojik ve mesleki gelişmeleri takip eder ve bu gelişmelere göre bilgi, beceri ve yetkinliklerini arttırır.
  • Temel bilgisayar programlarını bilir ve mutfak alanındaki otomasyon programlarını kullanır.

Programın Müfredatı

  • 2019 Müfredatı
  • 2018 Müfredatı

Misyon

Ülkemizde turizmin en önemli merkezlerinden birisi olan Antalya'nın Kemer ilçesine bağlı Göynük beldesinde bulunan Akdeniz Üniversitesi Göynük Mutfak Sanatları Meslek Yüksekokulu olarak misyonumuz; yerel ve uluslararası ihtiyaçları göz önünde bulundurarak Gastronomi alanında (Aşçılık ve İkram hizmetleri) uzman (en az bir yabancı dil bilen, alanındaki bilgisayar yazılımlarına hakim, yeterli düzeyde teorik ve uygulamalı eğitim almış) bireyler yetiştirmek, Bilimsel ve sektörel araştırmalar yapmak, Eğitim ve danışmanlık hizmetleri vermek ve Ulusal-Uluslararası düzeyde etkinlikler gerçekleştirmektir.

Vizyon

Gastronomi alanında yetiştirdiği bireyler ve gerçekleştirdiği projeler ile tanınan, sahip olduğu altyapı ve deneyim ile sektör taleplerine cevap verebilen, gelişen dünyanın gereksinimlerini önceden belirleyerek alanına liderlik eden uluslararası düzeyde bir meslek yüksekokul olmak.

İletişim

Göynük Mutfak Sanatları Meslek Yüksekokulu
Cumhuriyet Mahallesi 136. Sokak No: 7 Göynük – KEMER – ANTALYA
Tel: 0 242 815 30 37
Tel: 0 242 815 30 38 - Belgegeçer