Aşçılık

Program adı

Aşçılık

Programın bağlı olduğu bölüm

Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri

Bölüm Koordinatörü

Öğretim Görevlisi Özlem YAY

Programın tanıtımı

Yüksekokulumuzda Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölümü bünyesinde Aşçılık programının açılması Yükseköğretim Yürütüme Kurulu’un 25.11.2014 toplantısında alınan karar ile uygun görülmüştür. Aşçılık programı yüksekokul bünyesindeki ilk ve tek programdır. Aşçılık alanında eğitimli işgücüne önemli bir ihtiyaç duyulmaktadır. Bu program ile bu ihtiyacın karşılanmasının yanı sıra sahip olduğumuz gastronomi mirasının korunması, yemek kültürümüzün geliştirilmesi, gastronominin turizm alanına vereceği katkıların arttırılması, yeme-içme hizmetlerinin iyileştirilmesi gibi birçok alanda da önemli adımların atılması için çalışmalar yapılacaktır.

Aşçılık alanında yükseköğretim düzeyinde (önlisans) verilecek eğitim ile turizm ve yeme-içme sektörlerinin istihdam ihtiyacının karşılaması da hedeflenmektedir. Önlisans düzeyinde aşçılık eğitimi alarak mezun olan genç bireyler, “Aşçı” unvanını kazanarak; kamu kurumlarında, turistik belgeli işletmelerde, restoranlarda, yemek fabrikalarında (catering şirketlerinde), uçak-gemi-tren-otobüs-hastane mutfaklarında; Executive Chef, Sous-chef, Chef de Partie, Dömi Chef de Partie, Chef Saucier, Chef Poissonier, Chef Entremetier, Chef Potager, Chef Rötisseur, Chef Garde-manger, Chef Hors d’oeuvrier, Chef Patissier, Chef Tournant, Commis, Bouchier, Regimiere, Cuisinier de breakfast, Glacier,  Boulanger vb rütbelerde; araştırma şefi (test aşçısı), mutfak bilimcisi, yiyecek içecek müdürü, yemek tedariki yöneticisi, mutfak yöneticisi, restoran denetçisi-koordinatörü, restoran müdürü vb kadrolarda çalışabilirler. Ayrıca yemek araştırmacısı, yemek yazarı, gıda işleyicisi, yemek stilisti, yemek mimarı, menü geliştirici, tarif geliştirici, yiyecek-içecek eğiticisi vb isimler altında da topluma hizmet edebilmektedirler.

Dikey Geçiş Olanağı

Aşçılık programından mezun olan öğrenciler ÖSYM’nin yaptığı Dikey Geçiş Sınavında başarılı olmaları durumunda,  Turizm Fakültelerinin Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümleri, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültelerinin Aile ve Tüketici Bilimleri Bölümleri ile Sağlık Bilimleri Fakültelerinin Beslenme ve Diyetetik Bölümlerine dikey geçiş yapabilmektedir.

 

Aşçılık programı müfredatı için tıklayınız.

Aşçılık programı ders içerikleri için tıklayınız.

Misyon

Ülkemizde turizmin en önemli merkezlerinden birisi olan Antalya'nın Kemer ilçesine bağlı Göynük beldesinde bulunan Akdeniz Üniversitesi Göynük Mutfak Sanatları Meslek Yüksekokulu olarak misyonumuz; yerel ve uluslararası ihtiyaçları göz önünde bulundurarak Gastronomi alanında (Aşçılık ve İkram hizmetleri) uzman (en az bir yabancı dil bilen, alanındaki bilgisayar yazılımlarına hakim, yeterli düzeyde teorik ve uygulamalı eğitim almış) bireyler yetiştirmek, Bilimsel ve sektörel araştırmalar yapmak, Eğitim ve danışmanlık hizmetleri vermek ve Ulusal-Uluslararası düzeyde etkinlikler gerçekleştirmektir.

Vizyon

Gastronomi alanında yetiştirdiği bireyler ve gerçekleştirdiği projeler ile tanınan, sahip olduğu altyapı ve deneyim ile sektör taleplerine cevap verebilen, gelişen dünyanın gereksinimlerini önceden belirleyerek alanına liderlik eden uluslararası düzeyde bir meslek yüksekokul olmak.

İletişim

Göynük Mutfak Sanatları Meslek Yüksekokulu
Cumhuriyet Mahallesi 136. Sokak No: 7 Göynük – KEMER – ANTALYA
Tel: 0 242 815 30 37
Tel: 0 242 815 30 38 - Belgegeçer