Aşçılık

Bölüm Adı

Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölümü

Program Adı

Aşçılık

Program Koordinatörü

Öğr. Gör. Gökhan SARAÇ

Programın Amacı

Aşçılık alanında yükseköğretim düzeyinde (önlisans) verilecek eğitim ile turizm ve yiyecek içecek sektöründeki istihdam ihtiyacının karşılanması hedeflenmektedir.

Mezunların İstihdam Profili

Önlisans düzeyinde aşçılık eğitimi alarak mezun olan genç öğrenciler, “Aşçı” unvanını kazanarak; kamu kurumlarında, turistik belgeli işletmelerde, restoranlarda, yemek fabrikalarında (catering şirketlerinde), uçak-gemi-tren-otobüs-hastane mutfaklarında; Executive Chef, Sous-chef, Chef de Partie, Dömi Chef de Partie, Chef Saucier, Chef Poissonier, Chef Entremetier, Chef Potager, Chef Rötisseur, Chef Garde-manger, Chef Hors d’oeuvrier, Chef Patissier, Chef Tournant, Commis, Bouchier, Regimiere, Cuisinier de breakfast, Glacier,  Boulanger vb rütbelerde; araştırma şefi (test aşçısı), mutfak bilimcisi, yiyecek içecek müdürü, yemek tedariki yöneticisi, mutfak yöneticisi, restoran denetçisi-koordinatörü, restoran müdürü vb kadrolarda çalışabilirler. Ayrıca yemek araştırmacısı, yemek yazarı, gıda işleyicisi, yemek stilisti, yemek mimarı, menü geliştirici, tarif geliştirici, yiyecek-içecek eğiticisi vb isimler altında da topluma hizmet edebilmektedirler.

Dikey Geçiş Olanakları

Aşçılık programından mezun olan öğrenciler ÖSYM’nin yaptığı Dikey Geçiş Sınavında başarılı olmaları durumunda,  Turizm Fakültelerinin Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümleri, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültelerinin Aile ve Tüketici Bilimleri Bölümleri ile Sağlık Bilimleri Fakültelerinin Beslenme ve Diyetetik Bölümlerine dikey geçiş yapabilmektedir.

Programın Kazanımları

  • İşletmecilik, yönetim, iş güvenliği, girişimcilik, kalite yönetimine ilişkin bilgi sahibi olur.
  • Yeterli seviyede yabancı dil bilgisi, anlama ve konuşma becerisine sahip olmak.
  • Ulusal ve uluslararası mutfakları bilir ve uygular.
  • Aşçılık mesleğine ilişkin gereken bilgi ve beceriye sahip olur.
  • Dünyadaki turizm ve yiyecek içecek işletmeleri hakkında bilgi sahibi olur.
  • Mutfak alanında (mutfağın bölümleri, yiyecek içecek üretimi, servisi, hijyen ve sanitasyon, menü yönetimi ve maliyeti, gıda güvenliği gibi) ayrıntılı bilgi sahibi olur, mutfak alanında bilgi, beceri ve yetkinliklerini arttırır.
  • Gastronomi alanındaki trendleri, teknolojik ve mesleki gelişmeleri takip eder ve bu gelişmelere göre bilgi, beceri ve yetkinliklerini arttırır.
  • Temel bilgisayar programlarını bilir ve mutfak alanındaki otomasyon programlarını kullanır.

Programın Müfredatı

Program etkinliklerine erişmek için Fotoğraf Galerisine göz atabilirsiniz.

Eklenme tarihi :28.12.2022 16:37:02
Son güncelleme : 6.08.2023 13:33:45