İkram Hizmetleri

İkram Hizmetleri programımız

2017-2018 Eğitim-Öğretim döneminde

ilk öğrencilerini alacaktır.

 

Program adı

İkram Hizmetleri

Programın bağlı olduğu bölüm

Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri

Bölüm Koordinatörü

Öğretim Görevlisi Filiz ARSLAN

İkram Hizmetleri Programının amacı; otel, restoran, pastane, fast-food, yemek fabrikası, catering, bar,  vb. yiyecek içecek alanında hizmet veren işletmelerin ihtiyaç duyduğu nitelikte gerekli teorik ve pratik bilgi donanımına sahip, sürekli kendini geliştiren, değişime açık, mesleki anlamda etik değerlere bağlı, analiz ve iletişim gücü yüksek mezunları, Türkiye Yükseköğretim Yeterlilik Çerçevesi kapsamında kabul edilen ISCED (Eğitimin Uluslararası Standartlarda Sınıflandırması) –  5. Düzey (ön lisans) standartları kapsamında yetiştirmektir. 

Bu amaç doğrultusunda programın hedefi; ikram hizmetleri (yiyecek içecek işletmeciliği) alanında uluslararası platformda uzman insan gücü yetiştirerek Türkiye turizm sektörünün gelişimine katkıda bulunmaktır. Akredite bir eğitimle yiyecek içecek alanında donanımlı meslek elemanı yetiştirmek doğrultusunda çalışmalarda bulunarak bu alanda eğitim veren ve tercih edilen bir program olmaktır.

Mezuniyet Koşulları: Programı başarı ile tamamlamak isteyen öğrenciler programda mevcut olan (toplam 120 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla geçmeleri ve 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalamasını elde etmeleri gerekmektedir. 

Program Kazanımları:

  • Yiyecek içecek sektörü ile ilgili temel kavramları ve meslek standartlarını tanımlar.
  • Yiyecek içecek ve ikram hizmetlerinin verildiği işletmelerin organizasyon yapısını ve işleyişi hakkında bilgi sahibi olur.
  • Yiyecek içecek işletmelerinin kuruluşu ve yasal düzenlemeleri hakkında bilgiye sahiptir.
  • Yiyecek içecek işletmelerinde gerçekleştirilen menü planlama, mutfak hizmetleri, servis hizmetleri, bar hizmetleri gibi uygulamaları bilir.
  • Yiyecek içecek ve ikram hizmetleri sektöründe kullanılan bilgisayar otomasyon sistemlerinin nasıl çalıştığını bilir ve bu sistemleri kullanır.
  • Yiyecek içecek işletmelerinde misafirin karşılanmasından uğurlanmasına kadar süreçteki iş ve işlemleri bilir.
  • Ziyafet ve ikram hizmetlerine ilişkin organizasyonlarının prosedürlerini ve işleyişini bilir.
  • Yiyecek içecek işletmeciliği alan çalışmalarında yabancı dil bilgisini kullanabilir.
  • Sahip olduğu teorik ve pratik deneyimle, sektörde karşılaştığı sorunları analiz eder, çözüm üretir.
  • Yiyecek içecek alanında yenilikleri ve değişimi takip eder bu konuda işletmede aktif görev alır.
  • İletişim gücü yüksek, ekip çalışmasına uyumlu ve etik değerlere bağlıdır.

Eğitimin Süresi ve İçeriği: Meslek eğitiminin süresi 2 yıldır. Ayrıca, ikram hizmetleri alanı ile ilgili seminer çalışması yaptırılır.

 Üst Derece Programlarına Geçiş: Üst Derece Programlarına Geçiş Önlisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar DGS ( Dikey Geçiş Sınavı) sınavından başarılı olmaları koşuluyla alanlarıyla ilgili lisans programlarına (Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Yiyecek-İçecek İşletmeciliği, Aile ve Tüketici Bilimleri, Beslenme ve Diyetetik) dikey geçiş yapabilirler. Ayrıca Açık Öğretim Fakültelerinin ilgili lisans programlarına doğrudan sınavsız dikey geçiş yapabilirler.

 Eğitim Sonunda Alınan Belge Diploma: Eğitimini başarı ile tamamlayanlara “İkram Hizmetleri ” Önlisans Diploması” verilir.

Mezunların İstihdam Profili: İkram Hizmetleri (Yiyecek-İçecek İşletmeciliği) programından mezun olan öğrencilerimizin çalışma alanları oldukça geniştir. Turizm bölgeleri ve büyük şehirler ağırlıklı olmak üzere otel işletmelerinin yiyecek-içecek alanları, yemek şirketleri, pastane, bar, büyük turistik yolcu gemileri, havayolu işletmeleri, ziyafet organizasyonu şirketleri, gibi yiyecek-içecek üretimi ve tüketimiyle ilgili işyerlerinde çalışabilirler.

Misyon

Ülkemizde turizmin en önemli merkezlerinden birisi olan Antalya'nın Kemer ilçesine bağlı Göynük beldesinde bulunan Akdeniz Üniversitesi Göynük Mutfak Sanatları Meslek Yüksekokulu olarak misyonumuz; yerel ve uluslararası ihtiyaçları göz önünde bulundurarak Gastronomi alanında (Aşçılık ve İkram hizmetleri) uzman (en az bir yabancı dil bilen, alanındaki bilgisayar yazılımlarına hakim, yeterli düzeyde teorik ve uygulamalı eğitim almış) bireyler yetiştirmek, Bilimsel ve sektörel araştırmalar yapmak, Eğitim ve danışmanlık hizmetleri vermek ve Ulusal-Uluslararası düzeyde etkinlikler gerçekleştirmektir.

Vizyon

Gastronomi alanında yetiştirdiği bireyler ve gerçekleştirdiği projeler ile tanınan, sahip olduğu altyapı ve deneyim ile sektör taleplerine cevap verebilen, gelişen dünyanın gereksinimlerini önceden belirleyerek alanına liderlik eden uluslararası düzeyde bir meslek yüksekokul olmak.

İletişim

Göynük Mutfak Sanatları Meslek Yüksekokulu
Cumhuriyet Mahallesi 136. Sokak No: 7 Göynük – KEMER – ANTALYA
Tel: 0 242 815 30 37
Tel: 0 242 815 30 38 - Belgegeçer