Aşçılık Programı Hakkında
Dili | Türkçe |
Süresi (Yıl) | 2 |
Azami Süresi (Yıl) | 4 |
Kontenjanı | 70 |
Staj Durumu | Yok |
ÖSYM Tipi | TYT |
Program İçeriği
Göynük Mutfak Sanatları Meslek Yüksekokulu, Yükseköğretim Genel Kurulu'nun 20 Şubat 2014 tarihli kararıyla kurulmuş ve Türkiye’de mutfak sanatları alanında önlisans eğitimi veren ilk tematik yüksekokul olmuştur. 2015 yılında eğitim öğretim dönemine ilk olarak Aşçılık Programı ile başlamıştır. Program, aşçılık mesleğine ilişkin teorik ve uygulamalı dersler içermekte ve örgün öğretim olarak hizmet vermektedir.
Aşçılık Programı - Vizyon ve Misyonu
Misyon
Ulusal ve uluslararası mutfaklar hakkında teorik ve uygulama bilgisine hakim, güncel gelişmeleri takip edebilen, yenilik yaratma potansiyeli olan, sektörün ihtiyacını karşılayan sorumluluk sahibi ve girişimci bireyler yetiştirmek.
Vizyon
Öğrenci merkezli eğitim modelini ilke edinen, aşçılık eğitimi alanında ilk sıralarda tercih edilen, ulusal ve uluslarası düzeyde tanınan bir eğitim programı olmak.
Aşçılık Programı Amaçları
EA.1. Aşçılık mesleğinde ihtiyaç duyulan teorik ve uygulama bilgisine sahip elemanları sektöre kazandırmak.
EA.2. Ulusal ve uluslararası mutfaklara dair yiyecekleri hazırlama becerisine sahip bireyler yetiştirmek.
EA.3. Aşçılık eğitimi alan insanları özel ve kamu sektörüne kazandırmak ve girişimci yetiştirmek.
EA.4. Aşçılık mesleğinin icra edildiği birimlerde çalışabilecek kalifiye insan gücünü sektöre kazandırmak.
Hedefleri
H1. Gastronomi ve turizm sektörü ile ilgili temel bilgi ve becerileri kazandırmak.
H2. Aşçılık mesleği ile ilgili alana özgü temel bilgi ve beceleri kazandırmak.
H3. Değişen süreçleri veya sistemleri takip edebilen bireyler yetiştirmek.
H4. Ulusal mutfaklara dair teorik ve uygulama becerisine sahip ara elemanlar yetiştirmek.
H5. Uluslararası mutfaklara dair teorik ve uygulama becerisine sahip ara elemanlar yetiştirmek.
H6. Özel sektörde kariyerine devam edebilecek bireyler yetiştirmek.
H7. Kamu sektöründe kariyerine devam edebilecek bireyler yetiştirmek.
H8. Mutfak hiyerarşisinde üst pozisyonlarda yer alabilen veya girişimcilik faaliyetini gerçekleştiren öğrenciler yetiştirmek.
H9. Mezunların sektörde etkin olarak yer almasını sağlamak.
Program Çıktıları
1 Aşçılık alanında kullanılan temel kavramları, araç-gereçleri, ürün çeşitlerini tanır, açıklar ve üretim tekniklerini temel düzeyde uygular.
2 Aşçılık alanıyla ilgili bilgi ve iletişim teknolojilerini ve yazılımlarını kullanır, ulusal ve uluslararası gelişmeleri takip eder.
3 Gıda temini, üretimi ve depolanması konularında ulusal ve uluslararası standartlara ve mevzuata uyarak menü planlaması ve maliyet kontrolü yapar.
4 İş güvenliği ve işçi sağlığı kurallarına uygun biçimde çalışarak aşçılık alanındaki araç-gereçleri kullanır, bakımını sağlar ve çevreye duyarlı hareket eder.
5 Sorumluluk alarak, kurallara uygun biçimde bireysel veya ekip hâlinde çalışarak, analitik düşünme, problem çözme, liderlik ve kriz yönetimi becerilerini gösterir.
6 Toplumun sosyokültürel yapıları ile beslenme alışkanlıkları, mutfak kültürü ve gastronomi arasındaki ilişkileri analiz ederek bu bilgileri mesleki uygulamalara yansıtır; geleneksel ve uluslararası aşçılık tekniklerini harmanlayarak özgün ve yaratıcı ürünler tasarlar.
7 Mesleki terminolojiye hakim olarak, aşçılık alanında kullanılan süreçleri ve tarifleri bir yabancı dilde yazılı ve sözlü olarak etkili bir şekilde ifade edebilir, uluslararası ekiplerle iletişim kurabilir.
Yönetim Kadrosu
Bölüm Başkanı
Doç.Dr. Ercan YATMAZ
Program Başkanı
Öğr.Gör. Gökhan SARAÇ
AKTS Koordinatörü
Öğr.Gör. Gökhan SARAÇ
Kazanılan Derece
Öğrenciler, aşçılık programından mezun olduğunda önlisans derecesi almaktadır.
Kabul Koşulları
Lise veya dengi okul mezunu olmak ve ÖSYM tarafından yapılan YKS sınav sonucuna göre belirtilen TYT taban puanını almak. Ayrıca, okul birincisi kontenjanı ve TR-YÖS (Yurt Dışı Öğrenci Sınavı) kapsamında başarılı olan adaylar da kabul edilmektedir.
Üst Kademeye Geçiş
DGS'de başarılı olan mezunlar, Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Aile ve Tüketici Bilimleri ile Beslenme ve Diyetetik gibi bölümlere dikey geçiş yapabilirler. Ayrıca Açık Öğretim Fakültelerinin ilgili lisans programlarına doğrudan geçiş hakları bulunmaktadır.
Mezuniyet Koşulları
Öğrencilerin mezuniyeti için aşağıdaki koşulları sağlaması gerekmektedir:
- 4 dönem boyunca tüm zorunlu dersleri alıp başarılı olmak ve toplamda en az 120 AKTS kredisini tamamlamak.
- Genel Ağırlıklı Not Ortalamasının (GANO) 4.00 üzerinden en az 2.00 olması.
- FF ve FD notu bulunmaması.
- GANO'su 2.25 ve üzeri için DC, 2.50 ve üzeri için DD notlarının başarılı sayılması.
Mezun İstihdam Olanakları
Mezunlar "Aşçı" unvanı ile kamu kurumları, turistik işletmeler, restoranlar, catering şirketleri, ulaşım sektörü mutfakları gibi alanlarda çalışabilirler. Ayrıca yemek yazarlığı, menü geliştiriciliği, yemek stilistliği gibi kariyer yollarını da seçebilirler.
Ölçme ve Değerlendirme
Dersin türüne göre sınavlar yazılı ve uygulamalı olabilmektedir. Tüm dersler, ilgili öğretim elemanı tarafından mutlak ya da bağıl değerlendirme yöntemlerine göre değerlendirilir.
🔗 AI Asistan & Hızlı Erişim
Son güncelleme : 19.09.2025 20:45:14