Aşçılık

Aşçılık Programı Hakkında

Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 4
Kontenjanı 70
Staj Durumu Yok
ÖSYM Tipi TYT
Program İçeriği

Göynük Mutfak Sanatları Meslek Yüksekokulu, Yükseköğretim Genel Kurulu'nun 20 Şubat 2014 tarihli kararıyla kurulmuş ve Türkiye’de mutfak sanatları alanında önlisans eğitimi veren ilk tematik yüksekokul olmuştur. 2015 yılında eğitim öğretim dönemine ilk olarak Aşçılık Programı ile başlamıştır. Program, aşçılık mesleğine ilişkin teorik ve uygulamalı dersler içermekte ve örgün öğretim olarak hizmet vermektedir. Konaklama ve yiyecek-içecek sektörünün ihtiyaçlarını karşılayabilecek, ulusal ve uluslararası standartlarda teorik ve pratik bilgiye sahip nitelikli bireyler yetiştirmeyi amaçlamaktadır.

Yönetim Kadrosu
Bölüm Başkanı

Doç.Dr. Ercan YATMAZ

Program Başkanı

Öğr.Gör. Gökhan SARAÇ

AKTS Koordinatörü

Öğr.Gör. Gökhan SARAÇ

Kazanılan Derece

Öğrenciler, aşçılık programından mezun olduğunda önlisans derecesi almaktadır.

Kabul Koşulları

Lise veya dengi okul mezunu olmak ve ÖSYM tarafından yapılan YKS sınav sonucuna göre belirtilen TYT taban puanını almak. Ayrıca, okul birincisi kontenjanı ve TR-YÖS (Yurt Dışı Öğrenci Sınavı) kapsamında başarılı olan adaylar da kabul edilmektedir.

Üst Kademeye Geçiş

DGS'de başarılı olan mezunlar, Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Aile ve Tüketici Bilimleri ile Beslenme ve Diyetetik gibi bölümlere dikey geçiş yapabilirler. Ayrıca Açık Öğretim Fakültelerinin ilgili lisans programlarına doğrudan geçiş hakları bulunmaktadır.

Mezuniyet Koşulları

Öğrencilerin mezuniyeti için aşağıdaki koşulları sağlaması gerekmektedir:

  • 4 dönem boyunca tüm zorunlu dersleri alıp başarılı olmak ve toplamda en az 120 AKTS kredisini tamamlamak.
  • Genel Ağırlıklı Not Ortalamasının (GANO) 4.00 üzerinden en az 2.00 olması.
  • FF ve FD notu bulunmaması.
  • GANO'su 2.25 ve üzeri için DC, 2.50 ve üzeri için DD notlarının başarılı sayılması.
Mezun İstihdam Olanakları

Mezunlar "Aşçı" unvanı ile kamu kurumları, turistik işletmeler, restoranlar, catering şirketleri, ulaşım sektörü mutfakları gibi alanlarda çalışabilirler. Ayrıca yemek yazarlığı, menü geliştiriciliği, yemek stilistliği gibi kariyer yollarını da seçebilirler.

Ölçme ve Değerlendirme

Dersin türüne göre sınavlar yazılı ve uygulamalı olabilmektedir. Tüm dersler, ilgili öğretim elemanı tarafından mutlak ya da bağıl değerlendirme yöntemlerine göre değerlendirilir.

Eklenme tarihi :28.12.2022 16:37:02
Son güncelleme : 29.07.2025 21:35:36