Aşçılık

Aşçılık Programı Hakkında

Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 4
Kontenjanı 70
Staj Durumu Yok
ÖSYM Tipi TYT

 

Program İçeriği

Binanın temeli 30 Nisan 2011’de Göynük Belediyesi tarafından atılmıştır.  Göynük Belediyesinin tamamen kendi imkânlarıyla yaptırılmıştır. Göynük Mutfak Sanatları Meslek Yüksekokulu Yükseköğretim Genel Kurulu’nun 20 Şubat 2014 tarihli toplantısında alınan karar ile kurulmuştur. Türkiye’de mutfak sanatları alanında önlisans eğitimi veren ilk tematik yüksekokul olmuştur. 2015 yılında eğitim öğretim dönemine ilk olarak Aşçılık Programı ile başlamıştır.Aşçılık programı içerisinde aşçılık mesleğine ilişkin teorik ve uygulamalı dersler bulunmaktadır. Örgün öğretim olarak hizmet vermektedir. Okul bünyesinde ikinci öğretim bulunmamaktadır.Konaklama ve yiyecek içecek sektörünün ihtiyaçlarını karşılayabilecek, ulusal ve uluslararası standartlarda teorik, pratik bilgi ve beceriye sahip nitelikli bireyler yetiştirmeyi amaçlamaktadır.Teorik ve uygulamalı eğitimlerle ulusal ve uluslararası anlamda gastronomi alanının gelişmesine katkı sağlamayı hedeflemektedir. Bu program turizm ve gastronomi alanında mesleki bilgi ve beceriye sahip aşçılar yetiştirmeyi amaçlamaktadır.

 

Bölüm Başkanı

Doç.Dr. Ercan YATMAZ

Bölüm AKTS(ECTS) Koordinatörü

Öğr.Gör. Gökhan SARAÇ

Program Başkanı

Öğr.Gör. Gökhan SARAÇ

Tarihçe

Binanın temeli 30 Nisan 2011’de Göynük Belediyesi tarafından atılmıştır. Göynük Belediyesinin tamamen kendi imkânlarıyla yaptırılmıştır. Göynük Mutfak Sanatları Meslek Yüksekokulu Yükseköğretim Genel Kurulu’nun 20 Şubat 2014 tarihli toplantısında alınan karar ile kurulmuştur. Türkiye’de mutfak sanatları alanında önlisans eğitimi veren ilk tematik yüksekokul olmuştur. 2015 yılında eğitim öğretim dönemine ilk olarak Aşçılık Programı ile başlamıştır.

Kazanılan Derece

Öğrenciler aşçılık programından mezun olduğunda önlisans derecesi almaktadır.

Kabul Koşulları

Aşçılık programına; Lise veya dengi okullardan mezuniyet belgesine sahip, ÖSYM tarafından yapılan YKS sınav sonucuna göre belirtilen TYT taban puanını alan adaylar giriş hakkı kazanmaktadır. Ayrıca, YKS listesinde açıklanan okul birincisi kontenjanı ve TR-YÖS (Yurt Dışı Öğrenci Sınavı) kapsamında başarılı olan adaylar da giriş hakkı kazanmaktadır.

 

Üst Kademeye Geçiş

DGS’de başarılı olmaları halinde Turizm Fakültelerinin Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümleri, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültelerinin Aile ve Tüketici Bilimleri Bölümleri ile Sağlık Bilimleri Fakültelerinin Beslenme ve Diyetetik Bölümlerine dikey geçiş yapabilmektedir Ayrıca Açık Öğretim Fakültelerinin ilgili lisans programlarına doğrudan sınavsız dikey geçiş yapabilirler. .

 

Mezuniyet Koşulları

Öğrencilerimizin mezun olabilmesi için toplamda 4 dönemde 120 AKTS dersi başarılı ile tamamlamış olmaları yeterlidir.
Öğrencilerimizin mezun olabilmeleri için 2 yıllık eğitim- öğretim süresince (4 dönemde) Zorunlu derslerini ve en az 120 AKTS’yi sorumlu oldukları ders kataloğu ve mevzuata uygun olarak tamamlamaları,
• Zorunlu olan her dersi almaları ve bu derslerden geçmeleri,
• FF ve FD notlarının bulunmaması,
• 4.00 üzerinden en az 2.00 genel ağırlıklı not ortalamasını (GANO) sağlamaları gerekmektedir.
• Koşullu başarılı harf notlarından (DC, DD); GANO’su 2,25 ve üzerinde olan öğrencilerin DC harf notları,
• GANO’su 2,50 ve üzerinde olan öğrencilerin DD harf notları başarılı sayılarak mezun olmaya hak kazanmaktadırlar.

 

Mezun İstihdam Olanakları

Programdan mezun olan öğrenciler, “Aşçı” unvanını kazanmaktadır. Kamu kurumlarında, turistik belgeli işletmelerde, restoranlarda, yemek fabrikalarında (catering şirketlerinde), uçak-gemi-tren-otobüs-hastane mutfaklarında, mutfak bilimcisi, yiyecek içecek müdürü, mutfak yöneticisi, restoran denetçisi-koordinatörü vb kadrolarda çalışabilirler. Ayrıca yemek araştırmacısı, yemek yazarı, gıda işleyicisi, yemek stilisti, yemek mimarı, menü geliştirici, tarif geliştirici, yiyecek-içecek eğiticisi vb isimler altında da topluma hizmet verebilmektedir.

 

Ölçme ve Değerlendirme

Dersin türüne göre sınavlar yazılı ve uygulamalı olabilmektedir. Tüm dersler dersin hocası tarafından mutlak ya da bağıl değerlendirme şekline göre değerlendirilmektedir.



Aşçılık Programı hakkında daha fazla bilgi almak için aşağıdaki linke tıklayabilirsiniz:

Program Hakkında Bilgi
Eklenme tarihi :28.12.2022 16:37:02
Son güncelleme : 20.01.2025 21:27:39