Pastacılık ve Ekmekçilik Programı Hakkında
Dili | Türkçe |
Süresi (Yıl) | 2 |
Azami Süresi (Yıl) | 4 |
Kontenjanı | |
Staj Durumu | Yok |
ÖSYM Tipi | TYT |
Program İçeriği
Göynük Mutfak Sanatları Meslek Yüksekokulu Yükseköğretim Genel Kurulu’nun 20 Şubat 2014 tarihli toplantısında alınan karar ile kurulmuştur. Türkiye’de mutfak sanatları alanında önlisans eğitimi veren ilk tematik yüksekokul olmuştur. 2015 yılında eğitim öğretim dönemine ilk olarak Aşçılık Programı ile başlamıştır. Pastacılık ve Ekmekçilik Programı 2019 yılında açılmış ve 2020-2021 eğitim- öğretim yılında ilk öğrencilerini alarak eğitim-öğretime başlamıştır. Örgün öğretim olarak hizmet vermektedir. Okul bünyesinde ikinci öğretim bulunmamaktadır. Program müfredatında yer alan teorik ve uygulamalı eğitimlerle, hem ulusal hem de uluslararası anlamda, pastacılık ve ekmekçilik alanına kalifiye eleman yetiştirerek sektöre katkı sağlamayı hedeflemektedir.
Yönetim Kadrosu
Bölüm Başkanı
Doç.Dr. Ercan YATMAZ
Program Başkanı
Öğr.Gör.Dr. Beysun GÜNERİ
AKTS Koordinatörü
Öğr.Gör.Dr. Beysun GÜNERİ
Kazanılan Derece
Öğrenciler, pastacılık ve ekmekçilik programından mezun olduğunda önlisans derecesi almaktadır.
Kabul Koşulları
Pastacılık ve ekmekçilik programına; Lise veya dengi okullardan mezuniyet belgesine sahip, ÖSYM tarafından yapılan YKS sınav sonucuna göre belirtilen TYT taban puanını alan adaylar giriş hakkı kazanmaktadır. Ayrıca, YKS listesinde açıklanan okul birincisi kontenjanı ve TR-YÖS (Yurt Dışı Öğrenci Sınavı) kapsamında başarılı olan adaylar da giriş hakkı kazanmaktadır.
Üst Kademeye Geçiş
Üst kademeye geçiş için öğrencilerin ÖSYM tarafından yapılan Dikey geçiş sınavına girip başarılı olmaları durumunda Gastronomi ve Mutfak Sanatları (SÖZ), Yiyecek ve İçecek İşletmeciliği (EA) Lisans programlarına devam etme olanakları bulunmaktadır. Ayrıca Açık Öğretim Fakültelerinin ilgili lisans programlarına doğrudan sınavsız dikey geçiş yapabilirler.
Mezuniyet Koşulları
Öğrencilerimizin mezun olabilmeleri için 2 yıllık eğitim-öğretim süresince (4 dönemde) 120 AKTS'yi tamamlamaları ve aşağıdaki koşulları sağlamaları gerekmektedir:
- Tüm zorunlu dersleri almış ve bu derslerden geçmiş olmaları (FF, FD notu bulunmamalı),
- Genel ağırlıklı not ortalamasının (GANO) 4.00 üzerinden en az 2.00 olması,
- GANO'su 2,25 ve üzerinde olan öğrencilerin DC harf notları,
- GANO'su 2,50 ve üzerinde olan öğrencilerin DD harf notları başarılı sayılır.
Mezun İstihdam Olanakları
Mezunlar; turizm bölgeleri ve büyük şehirler ağırlıklı olmak üzere ekmek ve pasta üretimi yapılan bağımsız yiyecek içecek işletmeleri (restoranlar, kafeler, pastaneler, fırınlar), catering işletmeleri, kruvaziyerler, havayolu işletmeleri vb. yiyecek içecek hizmetleri sunulan alanlarda ve özellikle pastane bölümü bulunan otel işletmelerinde çalışma imkânı bulabilir, aynı zamanda alanlarında girişimci olarak faaliyet gösterebilirler.
Ölçme ve Değerlendirme
Sınavlar, dersin türüne göre yazılı ve uygulamalı olabilmektedir. Ayrıca sunum, ödev ve projelerle de değerIendirme yapılmaktadır. Tüm dersler, sorumlu öğretim elemanı tarafından mutlak ya da bağıl değerlendirme ilkeleri temel alınarak değerlendirilmektedir.
🔗 Hızlı Erişim
Son güncelleme : 29.07.2025 20:48:34