İkram Hizmetleri

Bölümün Adı            : Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölümü

Programın Adı         : İkram Hizmetleri Programı (Yiyecek-İçecek Hizmetleri Yönetimi)

Program Koordinatörü: Doç Dr. Filiz ARSLAN

İkram Hizmetleri Programının Amacı: Yiyecek içecek alanlarında hizmet veren işletmelerin ihtiyaç duyduğu nitelikte gerekli teorik ve pratik bilgi donanımına sahip, sürekli kendini geliştiren, değişime açık, mesleki anlamda etik değerlere bağlı, analiz ve iletişim gücü yüksek mezunları yetiştirmektir.

İkram Hizmetleri Programının Hedefi: İkram Hizmetleri alanında uluslar arası platformda uzman insan gücü yetiştirerek, bu alanda eğitim veren ve tercih edilen program olmak ve Türkiye yiyecek-içecek sektörünün gelişimine katkıda bulunmaktadır.

İkram Hizmetlerine Giriş Koşulları:

  • Lise veya dengi okul mezunu olmak,
  • Yükseköğretime giriş sınavlarında başarılı olmak,
  • ÖSYS Kılavuzunda “İkram hizmetleri önlisans programı” için istenen puana sahip olmak.

Eğitimin Süresi ve İçeriği: Meslek eğitiminin süresi 2 yıldır. Bu programda öğrencilerimize Genel-Mesleki Yabancı Dil, Yiyecek İçecek Servisi ve Uygulamaları, Yiyecek –İçecek Yönetimi ve İşletmeciliği, İçki Teknolojisi, Alkolsüz İçecekler ve Temel Barista Eğitimi, Gastronomi ve Mutfak Sanatlarına Giriş, Mutfak Hizmetleri Yönetimi, Beslenme İlkeleri, Gıda Hijyeni ve Sanitasyon, Menü Planlama, Yiyecek İçecek İşletmelerinde Maliyet Analizi, Ziyafet ve İkram Hizmetleri, vb. dersler verilmektedir. İkram Hizmetleri Ayrıca, ikram hizmetleri alanı ile ilgili seminer çalışması yaptırılır.

İkram Hizmetleri Program Kazanımları:

  • Yiyecek içecek sektörü ile ilgili temel kavramları ve meslek standartlarını tanımlar.
  • Yiyecek içecek ve ikram hizmetlerinin verildiği işletmelerin organizasyon yapısını ve işleyişi hakkında bilgi sahibi olur.
  • Yiyecek içecek işletmelerinin kuruluşu ve yasal düzenlemeleri hakkında bilgiye sahiptir.
  • Yiyecek içecek işletmelerinde gerçekleştirilen menü planlama, mutfak hizmetleri, servis hizmetleri, bar hizmetleri gibi uygulamaları bilir.
  • “Barista” mesleği hakkında teorik ve uygulamalı eğitimini tamamlar.
  • İçecekleri ve bu içeceklerin tanır ve yeni içecekler yaratabilir.
  • Ziyafet ve ikram hizmetlerine ilişkin organizasyonlarının prosedürlerini ve işleyişini bilir.
  • Yiyecek içecek ve ikram hizmetleri sektöründe kullanılan bilgisayar otomasyon sistemlerinin nasıl çalıştığını bilir ve bu sistemleri temel düzeyde kullanabilir.
  • Yiyecek içecek işletmeciliği alan çalışmalarında yabancı dil bilgisini kullanabilir.
  • Sahip olduğu teorik ve pratik deneyimle, sektörde karşılaştığı sorunları analiz eder, çözüm üretir.
  • Yiyecek içecek alanında yenilikleri ve değişimi takip eder bu konuda işletmede aktif görev alır.
  • İletişim gücü yüksek, ekip çalışmasına uyumlu ve etik değerlere bağlıdır.

Dikey Geçiş Olanakları: İkram Hizmetleri önlisans programı eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar DGS ( Dikey Geçiş Sınavı) sınavından başarılı olmaları koşuluyla alanlarıyla ilgili lisans programlarına (Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Yiyecek-İçecek İşletmeciliği, Aile ve Tüketici Bilimleri, Beslenme ve Diyetetik) dikey geçiş yapabilirler. Ayrıca Açık Öğretim Fakültelerinin ilgili lisans programlarına doğrudan sınavsız dikey geçiş yapabilirler.

Mezunların İstihdam Profili: İkram Hizmetleri programını bitiren kişilerin çalışma alanları oldukça geniştir. Bu programdan mezunlar; otel işletmelerinin yiyecek içecek alanlarında (mutfak, bar, restoran, oda servisi, banquet departmı, vd.), kafe, pastane, bar, yemek fabrikaları, büyük turistik yolcu gemileri, havayolu işletmeleri, ziyafet/catering organizasyon şirketleri, ayrıca Kültür ve Turizm Bakanlığı, Turizm İl Müdürlükleri ve Belediyelerde iş imkanı bulabilmektedirler.

İkram Hizmetleri Ders Müfredatları

 

Program etkinliklerine erişmek için Fotoğraf Galerisine göz atabilirsiniz.

Eklenme tarihi :2.01.2023 19:24:50
Son güncelleme : 27.04.2024 00:13:34