Medek

MEDEK Nedir?
MEDEK’in Açılımı: Mesleki Eğitim Değerlendirme ve Akreditasyon Derneğidir.
Meslek Yüksekokulu programlarının belirlenmiş standartlara, kalite kriterlerine ve performans ölçütlerine uygunluğunun değerlendirilmesini sağlamak için Yüksek Öğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından Meslek Yüksekokulu programlarında akreditasyon yetkisi almış bir sivil toplum kuruluşudur.

MEDEK’in Amacı Nedir?
Mesleki gelişmeleri takip eden, değişen işgücü ihtiyaçlarına yanıt verebilen, yüksek mesleki beceri ve donanımlara sahip, yenilikçi ve sosyal sorumluluk taşıyabilen, insiyatif alabilen, ilgili sektör tarafından aranan niteliklere sahip meslek elemanlarının yetiştirilmesine öncülük etmektir.

MEDEK’in Misyonu Nedir?
Önlisans programları için bilgilendirme, dış değerlendirme ve akreditasyon hizmetleri sunarak eğitim - öğretim kalitesinin yükseltilmesine katkıda bulunmak

MEDEK’in Vizyonu Nedir?
Önlisans programların eğitim ve araştırma faaliyetlerini/idari süreçlerini; ara insan gücü kalitesini ulusal ve uluslararası standartlarla tanımlayıp sonuçlarını ilgili kurum ve kuruluşlarla paylaşarak kalite tescili yapan öncü bir kuruluş olmak.

MEDEK Akreditasyon Ölçütleri Nelerdir?
Ölçüt 1. Öğrenciler
Ölçüt 2. Program Eğitim Amaçları
Ölçüt 3. Program Çıktıları
Ölçüt 4. Sürekli İyileştirme
Ölçüt 5. Eğitim Planı
Ölçüt 6. Öğretim Kadrosu
Ölçüt 7. Altyapı
Ölçüt 8. Yönetim ve İdari Birimlerin Yapısı
Ölçüt 9. Programa Özgü Ölçütler

MYO’muz Bünyesinde Yeralan Programlara Özgü Ölçütler Nelerdir?

Aşçılık Programı İçin Gerekli Çıktılar
1. Aşçılık mesleği ile ilgili temel kavramları açıklar ve mutfakta kullanılan temel araç ve gereçleri tanımlar.
2.Mutfakta kullanılan yiyecek ve içecek gruplarını sınıflandırarak menü planlaması yapar ve bu doğrultuda standart yiyecek ve içecek reçetelerini hazırlar
3. Doğrama ve pişirme tekniklerini kullanarak yemeklerin ön hazırlığı, pişirilmesi, süsleme, dekor ve sunumunu yapar.
4.Mutfakta; hiyerarşik yapıyı, hijyen uygulamalarını ve atık azaltımını örneklendirir.

İkram Hizmetleri Programı İçin Gerekli Çıktılar
1. İşletmelerin organizasyon yapısını ve iş süreçlerini açıklar.
2. Yiyecek içecek hizmetlerinde beslenme ilkeleri, menü planlama, üretim, mutfak, servis hizmetleri ve atık azaltımı süreçlerini açıklar.
3. Rezervasyon alma, karşılama, hesap işleme, muhasebe ve kayıt işlemlerini yapar.

Pastacılık ve Ekmekçilik Programı İçin Gerekli Çıktılar
1. Pastacılık ve ekmekçilik alanının tarihsel gelişimini sıralar, temel kavramları açıklar ve kullanılan temel araç ve gereçleri tanımlar.
2. Pastane yönetimini ve organizasyonunu sağlar, pastane ve fırınlarda kullanılan yiyecek ve içecek gruplarını sınıflandırır ve bu doğrultuda standart yiyecek ve içecek reçetelerini hazırlayarak menü maliyetinin analizini yapar.
3. Yiyecek ve içecek işletmelerinde gıda güvenliği, hijyen ve beslenme ilkeleri kavramlarını açıklar.
4. Farklı hazırlama ve pişirme tekniklerini kullanarak mayalı ürünler, yaş pasta, kuru pasta, ekmek, börek, çikolata, pasta sosları ve uluslararası tatlı çeşitlerini şekil, süsleme ve dekor bilgisini kullanarak hazırlar.

MEDEK Akreditasyonu Geçerlilik Süresi Nedir?
Bir programın akreditasyonu, bir (1) ile dört (4) yıl arasında belirli bir süre için yapılır. Akreditasyon kararı; Tam Akreditasyon, Koşullu Akreditasyon veya Akreditasyon Adaylığı olarak verilebilir.

Tam Akreditasyon: Bir programa, MEK (MEDEK’in alt kurulu olan MEK: Mesleki Eğitim Akreditasyon Kuruludur) ölçütlerinde belirtilen asgari koşulların tümünü karşıladığı durumda, dört (4) yıllık tam akreditasyon verilir.

Koşullu Akreditasyon: Bir programın genel değerlendirmesinde herhangi bir ölçütte “1:Eksik” değerlendirmesi yapılmamış olmasına karşın, bir veya daha fazla ölçütte en az “2:Yetersiz” değerlendirmesi yapılmışsa, akreditasyon yalnızca iki (2) yıl için verilir. Meslek yüksekokulu akreditasyonun 2. (ikinci) yılında, MEK tarafından belirlenen takvime göre yeniden akreditasyon başvurusunda bulunabilir. Bir programa birbirini takip eden iki dönemden fazla koşullu akreditasyon verilemez. İki (2) yıl süreli koşullu akreditasyon verilen programların akreditasyon geçerlik süresinin son yılı (ikinci yıl) içinde ziyarete dayalı ara değerlendirme yapılır. Ara değerlendirme, genel değerlendirme sırasında “2: Yetersiz" ve "3: Kabul Edilebilir" değerlendirmesi yapılmış ölçütlere odaklı olarak gerçekleştirilir. Eğer bu ölçütlerde ara değerlendirme sırasında herhangi bir iyileşme tespit edilemez ise programın akreditasyonu uzatılmaz. Bu karar itiraza açıktır. Diğer taraftan, ziyarete dayalı ara değerlendirmede “3: Kabul Edilebilir” ve üstünde puanlama söz konusu olduğu durumda Akreditasyon Süresi 2 yıl daha uzatılır.

Akreditasyon Adaylığı: Bir programın genel değerlendirmesinde herhangi bir ölçütte “1: Eksik” değerlendirmesi yapılmamış olmasına karşın, eğer ölçütlerin hiç birinde “(4)” ve “(5)” puanlaması yapılmamış ise ve eksiklerin bir yıl içinde tamamlanabileceği öngörüldüğü durumda, bir (1) yıllık “Akreditasyon Adaylığı” statüsü verilir. Bir sonraki yıl ziyarete dayalı değerlendirme sonrasında eğer “2” puan alan ölçütler “3” ve üstüne dönerse Akreditasyon Süresi 3 Yıl daha uzatılır. Ölçütlerden bir kısmında "2" puan almaya halen devam ederse "Koşullu Akreditasyon" kararı verilir.

TYÇ-AYÇ Nedir ve Bu Etiketlerin Önlisans Öğrencilerimiz Ve Mezunlarımız İçin Faydaları Nelerdir?

Akredite edilen MYO programlarının kalite standartları gelişecek, eğitim-öğretim süreçleri iyileşecek, MYO’lar arasında öğrenim kazanımları daha tutarlı hale gelecek, yetkinliklerin güvenirliği sağlanacak, kurumlar arası tanınma süreçleri kolaylaşacaktır. Ayrıca Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi (TYÇ) ve Avrupa Yeterlilikler Çerçevesi (AYÇ) ile diplomalarda TYÇ logosunun kullanılması mümkün hale gelecektir. Akredite olan programların TYÇ - AYÇ uyumu sayesinde diplomalar uluslararası olarak tanınır hale gelecek, ulusal ve uluslararası yatay ve dikey hareketlilikler olumlu yönde gelişecektir. Bu sayede işletmeler daha nitelikli insan kaynağına ulaşacak, MYO öğrencileri ise daha kolay iş bulur hale gelecektir.

Eklenme tarihi :20.09.2025 19:13:37
Son güncelleme : 20.09.2025 20:36:28